Apr 1, 2012

Lauk 1 April 2012

Suppose hari ni aku masak ketam kari but since ketam kat pekan habis, tinggal cucu cicit ketam je ha..lagi kecik dari tapak tangan aku. Motif tangan aku besaw kan. So, berdiri sambil berfikir kat tengah pasar basah fikir nak masak apa. 

Ternampak ikan parang.ha!! ada sesiapa yang kenal ikan parang tak? Aku tanya sebab most of people pelik bila aku sebut ikan parang. Aku tak tahu la pulak tempat depa panggil apa kan. Dalam kepala, tidak lain dan tidak bukan, menu hari ini bakal menjadi Ikan Parang Asam Pedas. Aku kureng sikit ikan pari. Hehe. 

Kali ini barang semua lengkap, bunga kantan, daun kesum, cili kering, daun limau purut (ajaran seorang mak kepada kawan), tomato, bendi dan bahan-bahan yang sewaktu dengannya ya. Mintak mahap la sangat. Aku serius lupa hamek gambar. 

Takda feeling tadi. Cuma masak je sebab dah lama tak masak lauk ni. Ibu pulak sedap je tinggal aku ni kat dapur sensorang..Perasan bila ayah aku kali ini tidak mengcondamnkan masakan aku tapi ayah makan paling banyak. Sangat suka hokey. Thank you ayah. Tadi ada tambah belimbing kecik warna kuning, aku tak ingat nama dia apa.

Next time, aku masak then aku hamek gambar ye. Takda la aku ni dilabelkan pehenipuhu kan. By the way, lauk dah habis ye.

Alhamdulillah. Makcik aku mintak jugak tadi, alhamdulillah dia makan sampai licin tak tinggal pon daun segala.

Teringat kawan aku kata 
Z: ell dah pandai masak. Asam pedas sedap.
Aku : Takdela sedap, tapi boleh dimakan la.

Pastu if dia nak kata aku pandai masak, dia punya modal is cakap aku pandai masak asam pedas je la. Hampeh punya kawan.

Bersabarlah ye Tok Wan, andai benar jodoh antara kita ada, awak akan dapat rasa juga air tangan gemok yana ni ye. puii puii ..bajet sedap kau masak macam Chef Wan kan.. 


3 comments:

  1. haiyooo..dah mood2 mak org da ni..cte sal pe msk rni..hahhahahha...ABG MESTI SEMAKIN RESAH ni yang!! hahahhah XD

    ReplyDelete
  2. mood mak orang?? aigoo..tuanye...haha... ni sesaje sebab xde modal nk tulis ape la...hoho

    ReplyDelete
  3. macam mane nak buat sambal nasi lemak eh? Gua tak reti lah.

    ReplyDelete